Başlarken
Önce Covid19 ve karantinalar sebebiyle evde ders yapmaya başladık. Sürecin teknoloji temelli olması da öğretmenleri farklı araçları denemeye teşvik etti. Wacom tablet satışlarının artması bunun bir örneği. Bir de işin yazılım boyutu var. Kendi açımdan tahtanın fiziksel sınırlarına tabi kalmadan farklı araçları derslerime uygulamak hem benim derslerdeki zaman yönetimimi iyileştirdi hem de öğrencilerin konularını daha iyi takip etmesini de sağladı.
Cep telefonu ile büyüyen bir nesli alışageldiğimiz araçlarla ders anlatmak öğrenci dersten uzaklaşmasını hızlandırıyor. Onun yerine teknolojiyi derslere eklediğinizde öğrencilerin derse yaklaşımı ve etkileşimi de değişmeye başlıyor.
Derslerimde kullandığım ücretli (fakat %100 öğretmen indirimli) veya ücretsiz yazılımları hangi amaçla kullandığımı yazdım. Umarım meslektaşlarıma ve öğrencilerine faydalı olur.
Ekrana Bağlanmak
Sınıfta yürümeyi günlük spor olarak gördüğüm için sınıftaki bilgisayara bağlanmak benim tercihim. Bunun için sınıftaki masaüstü bilgisayarımda Zoom’a okul hesabım ile bağlanıp bilgisayarımda da şahsi hesabımı açıyorum. Tablet ile yaptığınızda her ikisinin de aynı eposta adresi olması mümkün.
Tahtalar
Elinizde kalemli tablet veya bilgisayar (Not1) varsa sınıftaki beyaz (veya kara) tahtanın yerini alabilecek iki uygulama var. Bunlardan biri Miro öbürü de Microsoft Whiteboard.
Kullanım rahatlığı ve özellik açısından Miro çok daha iyi bir uygulama. Her ikisinde de tahtanızı öğrencilerle paylaşmanız mümkün. Okul eposta adresiniz ve öğretmen kimliğiniz ile başvurduğunuzda herhangi bir ücret ödemeden kullanabilirsiniz. Miro’da tahtanızı çerçevelere bölmek (istediğinizde saklamak), videolar eklemek, farklı uygulamalara bağlanmak gibi birçok özelliği var.
PDF Düzenleme
Animasyon yüklü sunumlardan hiç hoşlanmadım. Derslerimde de kullanmıyorum. Grafiğin sağdan uçarak gelmesi, patlayan şekillerin konunun anlamasında bir faydası yok. Ben derste yapacağım sunumları PDF’ye yükleyerek paylaşıyorum. Derste sunumlarımın üstüne not almak istediğimde kalem desteği olan bir PDF aracı ile tercih ediyorum.
Windows’ta PDF dosyaları üstünde çok fazla çalışan biriyseniz Drawboard PDF yüzde 50 indirimli bir seçenek. Kalem desteği gerçekten çok iyi. Kendi açımdan derslerimde kullandığım renkleri ve kalem araçlarını sabitlemekten fazlasını yaptığımı söyleyemem. Aynı işlemleri Edge’in (tarayıcı) içindeki PDF düzenleyici ile de yapabileceğim için üyeliğim bittiğinde yenilemeyi düşünmüyorum. Bu dönemin başında yapacağım ufak bir deneme sürecinin ardından konu hakkımdaki fikrim değişebilir.
Hesap Tablosu
Ödeme planı hesaplaması yaparken Excel (veya LibreOffice, Google Sheets, Excel Online) kullanımı tahta kullanımını gerçekten daha etkin ve etkili yapıyor. Bunun için ufak bir fedakarlık gerekiyor: hücre referansları yerine değerlerin kendisini yazmak. FORMÜLMETNİ (FORMULATEXT) fonksiyonu sayesinde yaptığım bütün hesaplamalar öğrencilerin karşında tek bir yazıtipiyle ve daha düzgün halde gözüküyor. Excel içerisindeki Çizim özelliğini kullanarak değerlerin nereden geldiğini ve nereye aktarıldığını göstermek de mümkün.
Ek Olarak
PowerToys Microsoft’un Windows’un ilk günlerinden kullanıcılara sunduğu bir araç seti. İçinde farklı amaçlarla kullanabileceğiniz birçok eklenti var. Kontrol tuşuna bastığınızda imlecin yerini işaret etmesi, dosya isimlerini aynı anda düzenlemek, metin olarak yapıştırmak, fare tıklamalarında parlamak, ekrandaki piksel mesafesini ölçmek gibi birçok aracı var. Küçük bir pencereyi diğerlerinin üstünde tutmak istiyorsam “her zaman üstte (always on top)” aracını düzenli kullanıyorum. Her zaman üstte aracını sürekli çalışır halde ayarladıktan sonra hangi uygulama diğerlerinin üstünde olsun istiyorsanız Ctrl+Win+T tuş kombinasyonu ile etkinleştiriyorsunuz. Örneğin tahtada elle çözdüğüm bir sorunun hesap makinesinde göstermek istiyorsam Casio emülatörünü diğer bütün ekranların üstünde tutuyorum.
Windows kendi içerisindeki hesap makinesinin tasarımı ne yazık ki öğrencilerin kullandığı arasında önemli bir tasarım farkı var. Bu dönem içerisinde Casio emülatörünü denedim ve gerçekten çok memnun kaldım sonuçtan. Sonuçları öğrencilerin alıştığı gibi çözebiliyorum, gerektiğinde çözümü ekran görüntüsü (resim veya video) olarak alıp Miro’da notlarım içine ekleyebiliyorum.
Sonuç
Dokunmatik ekranlar, yapay zeka, Covid19 ve değişen ihtiyaçlar eğitimde birçok köklü değişikliğe sebep olmaya devam ediyor. Ben derslerimde kullandığım araçları sizinle paylaştım. Umarım öğrencilerinizin derse katılımına ve akademik başarılarına faydası olur.
Bir yanıt yazın