Markdown ile Not Tutma: Yeni Uygulamaların Keşfi

Table of Contents

OneNote benim kullandığım en iyi not uygulamasıdır. Ücretsiz oluşu, kalem kullanımı, biçimlendirmeler, klasörler, sekmeler ve sorunsuz senkranizasyon gibi özellikleriyle benim için Evernote’un önündedir. Ancak web tabanlı bir kullanımda uygulama performasına erişmek çok kolay değil. Özellikle R kodlarımı saklamak, çalışmalarıma dair not almayı kolaylaştırmak için yaptığım araştırmalar sonucu Markdown’u keşfettiğimden beri daha rahatım.

Markdown dili benim gibi temel bir kullanıcı için bile son derece kullanışlı. İlk zamanlarda Simplenote kullanıyordum. Uygulama aynı adı gibi. Son derece basit tasarlanmış, inanılmaz hızlı ve her platformda sorunsuz çalışıyor. Notlarınızı klasörlere ayırmanız mümkün değil, sadece etiketler ile birbirinden ayırabiliyorsunuz. Not sayısı azken çok sorun değil fakat her yeni not eklediğinizde klasör ihtiyacı da artıyor ancak görünen o ki geliştiricilerin pek umrunda değil bu. O yüzden de yeni bir uygulamaya geçmek zorunluydu artık benim için. RStudio, Atom veya VS Code yazılımların Markdown özelliği var fakat telefon uygulaması olmadığı için senkronizasyon sorunu ortaya çıkıyor. Bunun dışında Stackedit web tabanlı arabirimi ve farklı senkranizasyon seçenekleri ile gerçekten iyi bir alternatif.

Yaptığım araştırmalar sonucunda Joplin‘e geçmeye karar verdim. Diğer adaylarım ise Inkdrop ve Standard Notes idi. Maliyet avantajı (sıfır) ile Joplin yarışmayı kazandı. Açıkçası tek artısı fiyatı değil. Klasik Markdown komutlarına ek olarak kendi bünyesindeki komutlarla matematik veya kimya denkleri ile diagramlar eklemek mümkün. Notlarınızı bulut hizmetlerinde saklayabilirsiniz. En güzeli ise istediğiniz işletim sisteminde kullanabilirsiniz. Benim şu ana kadar yaşadığım tek sorun Android uygulamasını kullanırken uzun notlarda düzenlemede oldu. Uygulama biraz yavaşladı fakat onun dışında hiçbir sorunum yok.

Metinden hariç

  1. Bütün bu rekabetin içinde Google’dan daha bir uygulama beklerken insanları Keep gibi sadece alışveriş listesi olarak işe yarayan bir uygulamaya mahkum edebileceğini düşündü herhalde Google.
  2. Her ne kadar insanlar beğenmemiş olsa da bence Hangout bugüne kadar yapılmış en iyi sohbet uygulamasıdır.

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir