Elsevier’in Mendeley’i satın alıp "öldürmesinden" beri (aslında hiç beğenmediğim) Zotero’ya zorunlu bir geçiş yaptım. Mendeley’in kullanışsız hale gelmesinden sonra elimdeki iki seçenekten biriydi Zotero. EndNote’un zaten yüksek olan fiyatı %20 eğitim indirimine rağmen hâlâ yüksekti. Zotero elimde kalan tek seçenek olarak bilgisayarımdaki yerini hak etmiş oldu. Mendeley hayranlığımın zirveye vardığı dönemlerde bir kere denemiş ancak arayüzün sadeliği sebebiyle kullanmaya devam etmemiştim. Çok sevdiğim bir arkadaşımın sözüdür: "Ya sevdiğini alacaksın, ya da aldığını seveceksin." Benim hâlim de ikinciye uydu Zotero ile olan ilişkimde.
Mendeley’in verdiği 2 GB bulut alanını hiç dolduramamışken Zotero’nun 300 MB’lik alanını tüketmek de çok vaktimi almadı. Çözüm yine Zotero’nun kendisi tarafından sunulmuştu, hem de ücretsiz olarak. Resmî sayfanın tavsiye ettiği bulut servislerinden birisini kullanarak Zotero kapasitenizi artırmanız mümkün.
Zotero’ya olan bakışımı esas değiştiren ise eklentileri. Açık kaynak kodlu olması, kullanıcılar tarafından geliştirilen çok çeşitli eklentilerini kullanarak (işlevselliğini) artırmanıza olanak tanır. Benim sürekli olarak kullandığım iki tane eklenti var:
- Better Notes for Zotero: Eğer çalışmalarınızda veya notlarınızda Markdown kullanıyorsanız bu harika bir eklenti. Bu eklentinin bir diğer özelliği ise notlarınızı bulut sunucusunda saklıyorsanız, markdown notlarınızdaki yaptığınız değişiklikler Zotero ile senkronize oluyor. Ayrıca hâlihazırdaki markdown notlarınızı da Zotero’ya aktarıp çalışmalarınıza dair notlarınızı Zotero ile düzenleyebilirsiniz.
- Better BibTeX for Zotero: Birkaç zamandır akademik çalışmalarımın taslağını Word’de değil Markdown ile yazıyorum. Sebebi nedir bilmiyorum ama markdown üstündeki çalışmalarımı/taslaklarımı tamamlama ve çalışmaya aktarma hızım gerçekten eskiye göre daha hızlı. VSCode, RStudio veya Positron’da "@" ekleyerek atıflarınızı markdown ile yazabilirsiniz. Referansları da tekrar "@" ile tamamlayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın