Piyasanın kanuna tabi olmadığı bir ortamda yatırımcının korunması elbette öncelik olmuyor. Bir de üstüne herkesin bir ürün (token/jeton, coin/para, security/menkul kıymet) arz ettiği bu zamanlarda, hepsine aynı şekilde yaklaşmak mantıklı değil.
Vakit buldukça yayımlanmış tanıtım yazılarına (whitepaper) bakıyorum. Gerçekten bir soruna çözüm arayan, geleceği olan güzel fikirler ve onlardan doğan projeler var. Bu projelerin sahipleri (veya yöneticileri) finansman ihtiyaçlarını kriptovarlık ihraç ederek arıyorlar. Anlatımları o kadar yalın ve açık ki, benim gibi regüle piyasa destekçisi için buraya kadar her şey normal.
Öbür tarafta, projesinin ne olduğunu bilmediğimiz hatta kendilerinin de çok fazla fikir sahibi olmadığı patronlar/yöneticiler var. Ne anlattıkları, yatırımcıdan ne istedikleri, ona nasıl bir kazanç sağlayacakları belli değil. Hiçbir temelli anlatımları yok. Kiminle muhatap olduğunuz belli dahi değil.
Ben zaman içinde biriktirdiğim tanıtım yazılarını sınıflandırdım. Onların şeffaflığını test eden bir endeks geliştirdim. Securities and Exchange Commission’ın S1 formunu kriptovarlık tanıtımlarına göre düzenledim. Sadece bununla kalmayıp üstüne blokzincir teknolojisi, jeton politikaları, yönetim bilgileri, çeşitlilik ve çevresel faktörler ile ilgili noktaları ekledim.
Bu endeksin en yüksek puanı 14. Şu ana kadar birkaç kriptovarlığı analiz ettim. Bazı gruplarda sonuçlar, nasıl desem, rezalet. Eylül ayından sonra detaylı bir rapor sunup konusunda uzman kişilerin görüşlerine göre değişikliklere gideceğim.
Bir yanıt yazın