Kriptopara hayranlarının kanun ve yönetmelik karşıtlığına bu hafta başka bir cevap daha verildi: Kriptovarlık borsası FTX’in iflası. Kriptopara fiyatlarının düşün sebebiydi aynı zamanda FTX’in iflası. Piyasaya güvenin olmadığı, varlıklarınızı korumakla olan yükümlü olan aracının geleceğini bilmediğiniz bir ortamda neden yatırım yapmanın hiçbir mantıklı açıklaması yok. İşte kriptoparaları gelecek olarak görenlerin tartışmalarında hızlandırması gereken iki tane temel sorun var: varlıkların güvenliği ve yatırımcıların kaybolan güveni. Kriptopara borsalarının denetime tabi olmaması sebebiyle “kim, ne, nasıl yapıyor”a dair hiçbir bilgimiz yok. Cüzdanların takip edilmesi kısmı şeffaflık getiriyor olsa da cüzdan sahibini bilmediğimiz için şimdilik bu şeffaflık meselesi de tam olarak çözülmüş değil.
Anlatayım.
2 Kasımda Coindesk’in paylaştığı bir belgeyle başladı bütün kriz. Changpeng Zhao (CZ) 6 Kasımda Binance’in sahip olduğu FTT’yi (FTX’in kriptoparası) elinden çıkarttığını duyurdu. 8 Kasımda CZ FTX’in yatırımcıları korumak için Binance’den kendilerini iktisab etmelerini istediğini duyurdu. Kriz başladığından beri CZ Sam Bankman-Fried (FTX’in kurucusu ve istifa eden CEOsu) ve FTX hakkında tweetler atmaya devam ediyor.
Konunun şeffaflık kısmını konuşalım şimdi:
1. İki tarafın da yöneticileri bu iktisab haberini ne kadar önce biliyorlardı?
2. Finansal piyasalar uzmanlıklarını da göz önüne alındığında, piyasanın gidişatını öngörüp duyuru öncesinde kriptopara sattılar mı?
3. Herhangi bir kriptopara opsiyonunu kısa vade ile satın aldılar mı?
Bu soruların cevabına ulaşmak çok kolay aslında: her iki şirket de üst yönetim seviyesindeki kişilerin önemli kriptopara adreslerini paylaşırlarsa kriz patlamadan önce ve kriz devam ederken ne yaptıklarını bilebiliriz. “Bu kişilerin özel bilgisi” cevabınızı kendinize saklayınız, ABD’de halka açık bir şirkette yöneticilerin yatırımları portföyleri de şeffaftır.
Bir yanıt yazın