Cezam bu olmamalıydı

Table of Contents

Linkedin’de son derece masum bir hata yaptım. Kriptopara platforumu Binance’in Akbank paylaşımına yorum yaptım. Ne olduysa ondan sonra oldu. “Bitcoin Binary Trading (İkili Bitcoin Opsiyonu, BBT)” simsarı birçok arkadaş (şu ana kadar 12) beni eklemeye başladı. Bir olasılık, hepsi aynı insan da olabilir. Konuyu nereye getireceklerini bildiğim halde hepsinin bağlantı teklifini kabul ettim.

Bütün konuşmalar klasik bir selamlaşma ile başlıyor. Peşinden “nerelisin, orada hayat nasıl, ne işle meşgulsün” soruları geliyor. İlk üç arkadaşa katlanıp konunun nereye geleceğini bilmeyerek (!) sorulara cevap vermeye başladım. Tam ortamda güzel bir elektrik var derken (Bugün Dudu’yla yaptığımız bir geyiğe ithafen) hop o önemli soru geldi, üçünde de. Sekmedi.

BBTci: Bitcoin'e yatırım yapmak ister misin?
GC: Hayır düşünmüyorum.
BBTci: Yeni şeyler denemek istemez misin?
GC: Hayır.
BBTci: Neden?

Daha sonra baktım olmadı, beni ekleyen her yeni arkadaşa sabit bir mesaj göndermeye başladım. Teşekkür edenler oldu, “neden yeni şeylere açık değilsin? sen nasıl bir yol izliyorsun? senin yatırım tercihlerini anlatır mısın?” soruları ile sabır deneyenler de oldu elbette.

Beni yeni ekleyen arkadaşları tenzih ediyorum. Dolandırıcılık eskiden de vardı da kriptoparalar sağ olsun işi kolaylaştırmış. “Dostum sen bana 1 Bitcoin gönder ben sana haftaya 10 Bitcoin göndereceğim” gibi bir yatırım planın ne kadar saçma olduğunu anlamak için finans uzmanı olmaya gerek yok. (Ben hala bütün pazarlama ağlarını saadet zinciri olarak görüyorum. Siz üyesi/kurucusu olarak farklı bir görüşte olabilirsiniz, sorun değil. Yeter ki insanların tasarruflarını çürütmeyin)

Yeni bağlantılarımın Linkedin paylaşımlarına dayanan gözlemlerimi kısaca belirtmek isterim:

  1. Memnun yatırımcılardan gelen Whatsapp mesajları. 1 BTC yatırıp parasının karşılığını alanların gönderdiği teşekkür mesajları bir türlü bitmiyor. O yazışmaları okuyunca anlıyorsunuz ki Bitcoin ticareti uzmanı arkadaşımız sizden yatırım için gerekli tutarı alıyor, kazancınızla beraber iade ediyor. Asla üzerine konmuyor
  2. Paylaşılan fotoğraflar mutlaka zenginliği ifade ediyor. Lüks arabalar, çanta dolu paralar, deniz/göl/nehir manzaralı Avrupa otellerinde çekilmiş kahvaltılar, çalışma masalarındaki Mac bilgisayarlar. O kadar başarılı yatırımlar yapmışlar ki lüks hayat hiç kesilmeden, hayatlarının her noktasında devam ediyor.
  3. Yahu tabii ki hayatları her başarı öyküsü ile dolu değil. 100% kazancın mümkün olmadığını bilen uzmanlarımız başarısız oldukları günleri anmaktan da çekinmiyor. Motivasyon dolu paylaşımlarla sizi mutlu bir geleceğin bu yatırımlarla mümkün olacağına inandırmak istiyorlar.
  4. Büyük çoğunlukla paylaşımlarını sadece kendileri beğeniyor. İşin daha da ilginci bu kadar başarılı yatırımcıların Linkedin’i yeni keşfetmiş olmaları. Bağlantı sayıları son derece düşük.Bir sebepten dünyanın kurtuluşunu Bitcoin’e bağlıyorlar. Alzheimer için aspirin tavsiye etseler bu kadar şaşırmam.

Bitcoin İkili Opsiyon simsarlığının nereye geldiğini anlamak için küçük bir araştırma dahi yeterli. “Bitcoin scams” diye arattığınızda çıkan haberler, forum paylaşımları işin ciddiyetini gösteriyor. Dolandırıcıların esas kaynağı elindeki tasarrufu bir şekilde zenginliğe çevirme hayali olan insanlar. Buradaki esas sorun ise, insanların hiçbir soru sormadan bu Bitcoin simsarlarının “başarı öykülerine” inanmaları. Binance, eToro, Kraken, Coinbase gibi kriptopara platformları hakkında yapılan yorumların içinde sitelerle ilgili yapılmışları bulmak zor. Bahsi geçen platformların Trustpilot’taki düşük puanların sebebi ikili opsiyon simsarı arkadaşların farklı kullanıcı adları ve birbirine çok benzeyen yorumlarıyla kendilerini överken sitelere verdikleri düşük puanlar. 

Kriptopara gibi güvenilirliği sürekli sorgulanan fakat birçok alanda gelecek vaad eden bir teknolojinin böyle insanların elinde heba olması, toplumun gözünde değerini kaybetmesi gerçekten çok acı. Bütün kriptovarlıklar hakkındaki ilk günkü görüşümden hala vazgeçmedim:

Denetlenmediği sürece hiçbir bir başarısı ve faydası olmayacak toplumlar için.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir