MODV ama Bankamatikli

Table of Contents

Siz hiç stokla ödeme yaptınız mı?

Ya da maddi olmayan duran varlıkla (MODV)?

Hiç olmadı finansal bir varlıkla?

Yukarıdaki üçlü yerine bankamatik kartı ile ödeme yapmayı denediniz mi hiç?

Aşağıdaki gibi bir bankamatik kartı gibi, mesela, yani.

https://bin.bnbstatic.com/static/images/card/bg-home-card.png

Kriptopara borsası Binance tarafından piyasa sürülen Binance Visa Kart kriptopara ile ödeme yapmanızı sağlıyor. Elbette bankamatik kartı olduğu için de stok ve MODV ile yüklemeniz gerekiyor (!?). Parayı bulan Lidyalı hiç bu kadar pişman olmamıştı.

2019 Martta UFRS Yorum Komitesi bir ara gaflete düştü ve kriptoparaları muhasebeleştirirken “Stok” ile “MODV” arasında kaldı, “MODV” olarak tanınmasının uygun olduğuna karar kıldı. Teknolojiye ayak uydurmak isterken teknolojiyi reddetmekti bu yorum. Muhasebe akademisyenlerinden bazıları da niyeyse çok sevdi bu fikri. Yorum Komitesine üç ay sonra gelen paydaş görüşlerine ve değişen akıma rağmen 2020’de “MODV olarak raporlanacak” fikriyle makaleler basıldı. Şunu diyebilirsiniz, “o paydaşın görüşü, Komitenin değil”. Eğer bu görüşler anlam ifade etmeseydi bu kadar detaylı bir şekilde izah edilmezdi Komitenin bizzat kendisi tarafından.

Türk muhasebe literatürünün bir türlü kabul etmediği bir gerçeklik var:

Kriptoparaların nasıl muhasebeleştirilmesi gerektiği (Bunu daha önce de yazdım). Çözüm bulamadınız da “özün önceliğini” de mi unuttunuz? Kriptoparalar özünde bir ödeme nakit benzeridir. Nakit benzeri olduğu için faiz kazancı sağlar, borç vermek için kullanılabilir. Bunun hala neyini kabul etmiyor bazıları anlamıyorum. Gerçeğe uygun sunumu konusunda hala soru işaretleri var diye kolaya kaçıp yıllar öncesinin görüşünü savunmaya gerek yok.

Bazıları istiyor ki fikir sınırları zorlamasın. Bildiği değişmesin. Yeni bir şey öğrenmesin. Teknolojinin alışageldiğimiz sisteme uymasını istiyoruz. Bugüne kadar kullandığımız finansal tabloları, bundan 10/20/100 yıl sonra da aynı biçim ve içerikle raporlamak zorunda mıyız? Kaynağı olmayan bir varlık için mevcut bilançoyu uydurmaya çalışıyorsunuz, yevmiye kaydının borcunu yaparken alacağı elinizde kalıyor. Yorum Komitesinin ilk görüşünden yola çıkıp bastığınız makaleler sadece üç sonra geçerliliğini yitirdi. Koyun çayınızı, bakın ne diyor Yorum Komitesine gelen son eleştiri (sayfa 10):

October 2020 – IFRS Staff Paper – 24D


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir