Kod yazarak analiz yapmak istemiyorum
EViews, SPSS pahalı. Benim bütçemin çok üstünde.
Analizler dağ gibi birikti, ne yapacağımı bilmiyorum.
Hiç üzülme analiz sevdalısı kardeşim. İndir Gretl‘ı, bütün dertlerin bitsin.
Kod yazarak analiz yapmak istemiyorum
EViews, SPSS pahalı. Benim bütçemin çok üstünde.
Analizler dağ gibi birikti, ne yapacağımı bilmiyorum.
Hiç üzülme analiz sevdalısı kardeşim. İndir Gretl‘ı, bütün dertlerin bitsin.
Siz hiç stokla ödeme yaptınız mı?
Ya da maddi olmayan duran varlıkla (MODV)?
Hiç olmadı finansal bir varlıkla?
Yukarıdaki üçlü yerine bankamatik kartı ile ödeme yapmayı denediniz mi hiç?
Aşağıdaki gibi bir bankamatik kartı gibi, mesela, yani.
Kriptopara borsası Binance tarafından piyasa sürülen Binance Visa Kart kriptopara ile ödeme yapmanızı sağlıyor. Elbette bankamatik kartı olduğu için de stok ve MODV ile yüklemeniz gerekiyor (!?). Parayı bulan Lidyalı hiç bu kadar pişman olmamıştı.
2019 Martta UFRS Yorum Komitesi bir ara gaflete düştü ve kriptoparaları muhasebeleştirirken “Stok” ile “MODV” arasında kaldı, “MODV” olarak tanınmasının uygun olduğuna karar kıldı. Teknolojiye ayak uydurmak isterken teknolojiyi reddetmekti bu yorum. Muhasebe akademisyenlerinden bazıları da niyeyse çok sevdi bu fikri. Yorum Komitesine üç ay sonra gelen paydaş görüşlerine ve değişen akıma rağmen 2020’de “MODV olarak raporlanacak” fikriyle makaleler basıldı. Şunu diyebilirsiniz, “o paydaşın görüşü, Komitenin değil”. Eğer bu görüşler anlam ifade etmeseydi bu kadar detaylı bir şekilde izah edilmezdi Komitenin bizzat kendisi tarafından.
Türk muhasebe literatürünün bir türlü kabul etmediği bir gerçeklik var:
Kriptoparaların nasıl muhasebeleştirilmesi gerektiği (Bunu daha önce de yazdım). Çözüm bulamadınız da “özün önceliğini” de mi unuttunuz? Kriptoparalar özünde bir ödeme nakit benzeridir. Nakit benzeri olduğu için faiz kazancı sağlar, borç vermek için kullanılabilir. Bunun hala neyini kabul etmiyor bazıları anlamıyorum. Gerçeğe uygun sunumu konusunda hala soru işaretleri var diye kolaya kaçıp yıllar öncesinin görüşünü savunmaya gerek yok.
Bazıları istiyor ki fikir sınırları zorlamasın. Bildiği değişmesin. Yeni bir şey öğrenmesin. Teknolojinin alışageldiğimiz sisteme uymasını istiyoruz. Bugüne kadar kullandığımız finansal tabloları, bundan 10/20/100 yıl sonra da aynı biçim ve içerikle raporlamak zorunda mıyız? Kaynağı olmayan bir varlık için mevcut bilançoyu uydurmaya çalışıyorsunuz, yevmiye kaydının borcunu yaparken alacağı elinizde kalıyor. Yorum Komitesinin ilk görüşünden yola çıkıp bastığınız makaleler sadece üç sonra geçerliliğini yitirdi. Koyun çayınızı, bakın ne diyor Yorum Komitesine gelen son eleştiri (sayfa 10):
Can, G. (2021). Do Life Cycles Affect Financial Reporting Quality? Evidence from Emerging Market. Cogent Business & Management.
Can, G., Günay, S., & Ocak, M. (2021). How Does Size Affect Capital Expenditures? Evidence from Borsa Istanbul. SN Business & Economics. Forthcoming. doi: 10.1007/s43546-020-00021-w
Bu yazıyı yazmaktaki amacım R kullanarak bilimsel çalışma yapmak isteyen fakat bir sebepten başlayamayanlara aslında sürecin ne kadar kolay olduğunu göstermek. Metin içinde kullanılan bilgileri farklı kaynaklardan elde ettim:
Önce hangi kodun ne işe yaradığını yorumlarla yanına yazdım, ancak kopyala-yapıştır ile konsola attığımda çok uğraştırdı. O yüzden daha anlaşılır olması amacıyla kodların altına ekledim.
Buradaki temel anlatımından elde edilecek faydayı büyütmek, farklı boyutlara getirmek tamamiyle sizin çabanızla ilgili. R kullanarak istatistiki analize giriş yapmak isteyenler için faydalı olması dileğiyle.
Haydi başlayalım!
Günay, S., Can, G., & Ocak, M. (2021). Forecast of China’s Economic Growth During the COVID-19 Pandemic: A MIDAS Regression Analysis. Journal of Chinese Economic and Foreign Trade Studies. doi: 10.1108/JCEFTS-08-2020-0053
Can, G. (2021). “Does Sharia Compliance Affect Financial Reporting Quality? An Evidence from Muslim Majority Countries”, International Journal of Islamic and Middle Eastern Finance and Management, Forthcoming. doi: 10.1108/IMEFM-04-2019-0149
Not alırken işinizi çok kolaylaştıran çeşitli seviyelerde hem de iyi iş gören uygulamalar var (OneNote, Google Drive, Keep, Evernote, vs.). Hatta parantez içindeki listenin içinde Google Drive diğerlerinden bir tık daha önde. Bir de markdown kullanarak ile not alabileceğiniz Simplenote gibi bir uygulama var.
Diyebilirsiniz ki madem bu kadar dertlisin niye kullanıyorsun?
Çünkü R Not Defterine not almak için de markdown kullanmak gerekiyor ve bir noktada uğraş eğlenceye dönüyor. Markdown kullanarak fareye hiç dokunmadan tablolar, başlıklar, maddeler içeren notlar oluşturmak mümkün.
Yapacak bir şey yok. Denemek isteyenlere tavsiye ederim.
2019 sonunda haberlere giren, 2020’de hayatımızı farklı yaşamamıza sebep oldu Kovid19. Önceki koronavirüsleri ile karşılaştırıldığında ölüm yüzdesi düşük olan Kovid19 abilerinden farklı olarak bütün dünyayı ele geçirdi. Bildiğiniz hikayeyi detaylı anlatmak gibi bir derdim yok. Ben ne yaptım? Online dersler sayesinde kendime ve aileme daha fazla zaman ayırabildim. Akademik olarak daha fazla çalıştım. Yeni şeyler öğrendim. Makalelerin bazıları kabul aldı, bazılarının hakem süreci devam ediyor.
Önümüzdeki günlerde öğrendiklerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Temelde akademi ve R esaslı yazılar var kafamda. Bir süre çalışmalara ara verdim, 1 Temmuz 2021’e kadar herhangi bir makale üzerine çalışmayı düşünmüyorum. O güne kadar yazmaktan çok öğrenmek peşindeyim. Ne öğrenmek sorusunun cevabı yok.
Birkaç gün içinde kaldığım yerden R, akademi ve muhasebe konuları ile karşınızdayım.