Duman Elektronik Hizmetleri Ticaret AŞ, 31 Mart 2019 tarihinde yazılım üyeliği satışına başlamıştır. Yazılımlar uluslararası şirketler tarafından geliştirilmekte olup Duman A.Ş. üyeliğin etkinleştirilmesi için gerekli kartları satmaktadır. Ana şirketin müşteri politikası gereğince, etkinleştirilen yazılımların en geç 24 saat içinde iade edilebilmesi mümkündür. Duman A.Ş. aynı tarihte 10.000 TL + %18 KDV değerinde üyelik kartı satmıştır. Tutarların tamamı önemlidir.
Tarih: 31.03.2019
Diğer Hazır Değerler (B) – 11.800 Kazanılmamış Gelirler (A) – 10.000 Hesaplanan KDV (A) – 1.800
Tarih: 01.04.2019
Kazanılmamış Gelirler (B) – 10.000 Satış Hasılatı (A) – 10.000
Yukarıda gördüğünüz kayıt muhafazakarlığın zirvesinde yapılmıştır. İşlemlerin önemlilik seviyesi ve dönemi göz önüne alındığında elinizde ikinci seçenek daha basittir: Geçmiş deneyimlerinize göre iade tutarını tahmin edebiliyorsanız “Kazanılmamış Gelirleri” daha düşük raporlamanız da mümkündür.
Editörlüğünü Dr. Emine Serap Kurt’un “Kurumsal Raporlama” kitabının aynı adı taşıyan birinci bölümünü yazmak bana nasib oldu. Okuyanların keyif ve fayda bulması dileğiyle.
Kafamdaki bir proje için gerçekleştireceğim bir seri “Vakalarla TFRS”. Kuruluşundan itibaren TFRS’ye göre raporlama yapmak zorunda olan bir şirketin başından geçenlere kah güleceğiz, kah göz yaşı dökeceğiz.
Yok bir dakika. Bu öyle bir hikaye değil.
Tamam. Bir saniye. Aklıma geldi.
Bir şirketin ilk kuruluşundan itibaren gerçekleştireceği temel işlemleri raporlayacağız. Her bir işlemin finansal tablolara ve vergisel farklara etkisini göstereceğiz tek tek.
Bir yerde oturuyorsam ve o arada yapılabilecek işler varsa telefonumdan hallederim. Elbette özellikle ofis yazılımlarını bilgisayarda kullanma rahatlığı yok akıllı telefonlarda. Bunun da esas sebebi yeni nesil cihazlardaki temel eksiklik olan donanım klayve. Yine de hakkını teslim etmek lazım, temel işleri yapma konusunda gerçekten çok işe yarıyor akıllı telefonlar. Ekranların sürekli büyümesi konusunda şikayetçi değilim açıkçası, bana kalsa 10 inç ekranlı telefon da kullanırım. Z’den sonra kullandığım hiçbir telefonun ekranı 5 inçten küçük değildi. Zaten yazılım klavye yarım ekran kaplıyor, hala anlamam insanlar yıllarca 4 inç ekranları nasıl kullandı.
HTC Desire Z kullandığım ilk Android tabanlı akıllı telefondur. Onunla başlayan Android bağımlılığım da hiç azalmadan devam ediyor[1]. Z’den sonra sırasıyla Note2, S5 ve Lenovo P2 kullandım. Yaklaşık bir yıldır da Note8 kullanıyorum. İtiraf etmeliyim ki hiçbir telefonda Z’nin malzeme kalitesini ve kullanım rahatlığını bulamadım [2]. Ekran klavyesi hâlâ çok kullanışlı gelmiyor bana. Mevcut telefon serilerini düşündüğünüzde SPen sayesinde Note serisi hep bir adım önde oluyor benim için. Sizi bilmiyorum da benim yazarken ekranı tam (veya olabildiğince fazla) görebilme gibi bir derdim var. Sırf bu yüzden klavyemi en küçük boy, sayı ve araç çubuğu kapalı halde kullanıyorum. Note2 günlerimden beri QWERTY klavyeli bir telefona geri dönme hayalim var. GSMArena’ya arada bir girip klavyeli telefonları inceliyorum. Beklediğiniz üzere liste uzun zamandır değişmiyor. Blackberry var sadece. Bugüne kadar bulduğum telefonlar da ya çok pahalıydı (Blackberry Priv) ya da Türkiye’de satışı yoktu (Motorola Photon Q). Günler günler kovaladı ve bir gün Unbox Theory aşağıdaki videoyu yayınladı.
“Is It A Smartphone Or Is It A Laptop?”
Cihazı çok merak ediyorum ancak daha elime alıp denemiş değilim. O yüzden yorumlarım videoya, okuduklarıma ve cihazın kendi sayfasına dayanıyor. Z’den farklı olarak ekran dışarıda değil, içeride. Yani arayanı görmek kapağı açmak zorundasınız. Yatay olarak kullanılan ekran (5.99 inç), yazılım klavyesizliği sayesinde daha kullanışlı duruyor. Benim çok önemsemediğim fakat bazı insanlar önem arz edebilecek bir konu var: Arka kamera yok. Planet Computers resmi web sayfasında bahsedilen özellikler (işlemci hariç) büyük markaların bayrak gemileriyle rekabet edecek seviyede. Kişisel bilgisayarınızın yerine geçebilecek bir cihaz olmadığı açık. Telefonunda yanında ek bir cihaz taşıma sıkıntısından büyük ölçüde kurtarabilecek gibi duruyor bu mesafeden.
mtklogger isimli bir keylogger uygulaması sürekli arkada çalışıyor.
Biometrik şifreleme yok
Tuş ışıklandırması olmadığı için karanlık mekanlarda kullanmak değil.
Her uygulama yatay ekranı desteklemiyor.
Yazıyı sona getirirken kendime küçük bir psikanaliz yaptım, arada çocukluğuma gittim. Bu klavyeli telefon sevdası nereden geliyor buldum: Bana çocukken hediye edilen Casio SF-5300.
http://casio-pda.wikidot.com/sf-5300e
[1] Continuum sebebiyle Nokia 950 XL’e gözüm kaymadı değil. Microsoft’un bulduğu fikri Samsung geliştirdi yarın bir gün de Apple kendi fikriymiş gibi satacak.
[2] Cep telefonların malzeme kalitesi olarak beyaz eşyalardan farkı yok. İçlerindeki teknoloji gelişiyor, malzeme kalitesi ise sürekli düşüşte.