Kategori: Meseleler

  • Akademik Yazımın Batisini izliyoruz

    Elbette! Endeksleri şişirmek uğruna yazdığı her makalenin kaynakçasının yarısı kendi çalışması olan bir yazar düşünün. Ardından “3 yılda 6.000 atıfa ulaştım” gururuyla bunu başarı diye anlatıyor. Öte yanda, 2024 yılında günde ortalama 2 (iki) makale basabilen muhteşem araştırmacıların varlığı ile şahlanıyoruz. (https://x.com/fake_journals/status/1802151185480307132)

  • ChatGPT ile makale yazmak

    Akademisyenlerin ChatGPT’yi (veya benzer bir yapay zekayı) kullanması kadar doğal bir şey yok. Sorun, nasıl kullanıldığı. Benim favorim Microsoft Copilot. Ben nasıl kullanıyorum? Ona hakem/danışman gibi yaklaşıyorum. Yazdığım bir makalenin metni hakkında yorum yapmasını, geliştirmek için fikirler vermesini istiyorum. Gelen cevaba göre işim artıyor ama günün sonunda gerçekten daha iyi bir metin çıkıyor. Grammarly, Türkçe…

  • İkinci Yazar ChatGPT: LinkedIn Yorumları

    Here’s a first: #ChatGPT included as a co-author on a peer-reviewed paper (editorial)

  • İkinci Yazar: ChatGPT

    12.01.2023 tarihinde LinkedIn’de kısa bir paylaşım yaptım Can “ChatGPT” be contributed as a co-author on a paper? (“ChatGPT” bir makaleye ortak yazar olarak katkıda bulunulabilir mi?) Bugün ise bir iş arkadaşım bana Linkedin’den başka bir paylaşımı gönderdi This is absolutely beyond my imagination and left me shell-shocked. ChatGPT appears as a co-author. https://lnkd.in/eHQFJQRK #chatgpt #aiwriting…

  • Akademik Çalışmalar ve ChatGPT

    ChatGPT fırtısına kapılıp ben de kendimce birkaç deneme yaptım. Önce deneyimimden bahsedeyim. Muhasebe kalitesi hakkında bir İngilizce makale yazmasını istedim. Dört paragraflık metini adım adım oluşturdu fakat içinde hiçbir atıf veya kaynakça yoktu. Atıfların nerede olduğunu sordum. Aynı metnin içine sadece bir çalışmaya atıf yaparak tekrar yazdı ve kaynakçayı oluşturdu. Sadece tek bir çalışmaya atıf…

  • Her makalem var diyene tuzlukla koşmak

    Bunun iki farklı gerçekleşmiş hali vardır akademide SSCI/ESCI/Scopus endeksli makalelerde sürekli üçüncü ve sonraki yazar olmak ve asla bir makalenin esas işini yüklenmemiş olanlar Kendi alanında olmayan makalelerde bile adının geçmesini sağlamak. Muhasebe profesörü olup tıp makalesinde yer almak gibi.

  • Akademiye dair dertler

    Bir öğretim elemanı düşünün, çalıştığı kurumun web sayfasındaki özgeçmişinde yanıltıcı bilgi veriyor olsun. SSCI’da endeksli olarak gösterdiği derginin hiçbir endekste yer almaması. Akademik yazım dilini bilmeyen ve regresyondan bi haber editör ve onun atadığı hakemlere işi anlatamamak. Unvanına güvenip ahkam kesen, anlattıkları her şeyin yanlış ya da Vikipedi (yanlışa yakın) olduğu insanları sadece kahkahalar ile…

  • Hakemlere hizmet görevimizdir

    Bazen an geliyor diyorum ki “herhalde bu hakem beni kendisini meşhur etmek bu çalışmayı yaptığımı sanıyor” yoksa bir insan niye hep aynı şahsın makalesini tavsiye eder?

  • Erişime Açık Makale

    How does size affect capital expenditures? Evidence from Borsa Istanbul Can, G., Günay, S. & Ocak, M. How does size affect capital expenditures? Evidence from Borsa Istanbul. SN Bus Econ 1, 21 (2021). https://doi.org/10.1007/s43546-020-00021-w https://link.springer.com/article/10.1007/s43546-020-00021-w

  • Erişime Açık Makale

    Do Life-Cycles Affect Financial Reporting Quality? Evidence from Emerging Market, Gökberk Can, Cogent Business & Management (2020), 7: 1854147. https://www.tandfonline.com/doi/ref/10.1080/23311975.2020.1854147